Wat is borderline?

July 24, 2013 info

In het algemeen is het antwoord op een “Wat is …?” vraag, op de plaats van de definitie te vinden. Dit geldt ook voor borderline. Er is een algemeen geaccepteerde definitie van borderline en dat is de definitie die in DSM-4-TR wordt gegeven. Je vindt deze definitie ook terug in Basis Voor Borderline Test.

In dit artikel echter geen definities, niet van borderline, niet van persoonlijkheidsstoornis. In plaats daarvan worden hieronder een aantal bekende symptomen kort toegelicht. Op deze manier kun je jezelf een beeld vormen van deze persoonlijkheidsstoornis, zonder dat je in een academisch oerwoud terechtkomt.

Symptomen van borderline

  • Grote angst voor en sterk verlangen naar hechte relaties

De angst om te worden gekwetst, in de steek te worden gelaten of alleen te zijn, kan tot vreemd gedrag leiden. Zo kan iemand met borderline om kwetsing te voorkomen bijvoorbeeld iemand afstoten of juist extreem aanklampend gedrag vertonen.

  • Instabiele relaties

De relaties van mensen met borderline zijn vaak heftig en intens, maar ook instabiel en kortdurend. Ze denken vaak heel zwart-wit over hun relaties. Een kleine teleurstelling kan er bij iemand met borderline voor zorgen dat iemand die eerst als geweldig werd ervaren, opeens alleen nog maar vervelend en slecht is.

  • Wisselend zelfbeeld

Bij iemand met borderline kan het gevoel of het zelfbeeld heel sterk en snel wisselen.

  • Impulsief zelfdestructief gedrag

Voorbeelden: zelfbeschadiging, suïcide pogingen of daarmee dreigen, eetstoornissen, overmatig drank- of drugsgebruik, gokken, roekeloos autorijden, geldverspilling, riskante seksueel gedrag.

  • Stemmingswisselingen

Een kleine gebeurtenis kan er bij iemand met borderline voor zorgen dat de stemming van het een op het ander moment omslaat. Voor de omgeving is het dan vaak moeilijk om te begrijpen wat nu precies voor deze omslag heeft gezorgd.

  • Negatief zelfbeeld

Mensen met borderline hebben vaak een negatief beeld over wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze eruit zien. Vooral in situaties dat ze zich tekort voelen gedaan of zich voelen aangevallen hebben ze vaak het gevoel dat ze slecht zijn of dat ze er eigenlijk helemaal niet mogen zijn.

  • Identiteitsproblemen

Mensen met borderline weten vaak niet goed wie ze zijn en wat ze met hun leven willen.

  • Woede

Mensen met borderline hebben vaak moeite om hun boosheid te beheersen. Ze kunnen intens boos worden, ook als dit niet bij de situatie past. Dit kan leiden tot het regelmatig hebben van vechtpartijen, driftbuien of blijvende woede.

  • Dissociatie

Mensen met borderline kunnen door stress de weg kwijtraken of het gevoel hebben er niet meer bij te zijn. Achteraf weten ze dan niet meer precies wat er gebeurd is.

Elk geval is uniek

Houd in gedachten dat borderline vele gradaties kent, van leefbaar tot zeer heftig, en dat de aanwezige symptomen per geval kunnen verschillen. “De borderliner” bestaat niet!

borderline, symptomen,

Comments are currently closed.


Powered by WordPress. Designed by elogi.